Kameruni küldöttség Mezőkövesden

2016-05-06 20:35
kamerun_batamak

A Kameruni Labdarúgó Szövetség delegációja látogatott Magyarországra, ahol az infrastruktúra-fejlesztést és az utánpótlás-nevelést tanulmányozzák. Tetszett nekik a mezőkövesdi stadion.

Tállai András, a Mezőkövesd Zsóry elnöke: Megtisztelő, hogy egy ilyen kisvárosba jönnek egy olyan ország, Kamerun  sportági vezetői, amelynek futballja a világon ismert és elismert. Tanulhatunk a kameruni labdarúgóktól, George Menougong teljesítményéről, hozzáállásáról elismerően lehet beszélni, rajta keresztül ismertük meg az ottani emberek odaadását, ez a magyarok számára is példaértékű.

Pierre Joseph Batamak, a Kameruni Labdarúgó Szövetség alelnöke: Köszönöm a fogadtatást és a sok szép dolgot, amelyet a kameruni futballról mondott. A Kameruni Labdarúgó Szövetség együtt szeretne működni Magyarországgal. Az ország tiszteli a hagyományokat és az idősebbeket. A kölcsönös tisztelet az alapja az együttműködésnek.
Ahogy itt vagyunk és körülnézünk, látszik hogy ugyanazok a problémák, az utánpótlás nevelése, amely az anyagi problémákból is adódik. Mindenki segíteni fog, hogy Kamerun elmozduljon ezen a téren, a falvakban sok gyerek focizik, fejleszteni kell az infrastruktúrát. Országunk két Afrika Kupát is rendez, a nőit most novemberben, a férfitk pedig 2019-ben. A KLSZ-ben van egy terv az infrastruktúra fejlesztésére, Afrikának azon kívül, hogy nagy stadionok kellenek, amit együttműködésben szeretnének építeni, de nagyon sok, legalább huszonnégy olyan is kellene, mint a Mezőkövesdi. Magyarországon nagy tudás van egészségügyi és sport dolgokban. A foci nálunk vallás, reméljük, hogy az együttműködés Magyarország számára ajtót nyit Közép-Afrikára. A hozzánk érkező befektetők 25 millió, majd további 100 millió eurót kaphatnának. Bízom a magyar-kameruni együttműködésben.

Tóth László, a Mezőkövesd Zsóry szakmai igazgatója: A legfontosabb, hogy Mezőkövesden elindult egy fejlesztés, ami egyedülálló. Hamarosan elkészül egy négycsillagos hotel, van két füves pálya, az egyik fűthető, egy 60*40 méteres fedett tornacsarnok, valamint egy multifunkcionális tornacsarnok. Valamennyi sportág számára edzőtáborozási lehetőség lesz itt, felnőtt és utánpótlás-csapatoknak. A küldöttség összekötő kapcsolata, George Menougong ezer szállal kötődik Borsodhoz, Mezőkövesdhez, így az első dolog az volt, hogy a környéket, Kelet-Magyarországot mutatjuk meg. A kameruniak sokat edzőtáboroznak, s mivel Törökország és Egyiptom nem biztonságos, így új célpontot keresnek. Lehet, hogy együttműködés születik, s akár Magyarországon is edzőtáborozhatnak. Mivel 2019-ben Afrika Kupát rendeznek, sok barátságos mérkőzésre lesz szükségük európai országokkal. Akár tőlünk is mehetnének turnézni, a környék minőségi válogatottjaival meccselni.