Klubtörténet

Mezőkövesden az 1900-as években több sportegyesület is működött, a Mezőkövesdi Munkás Sportegyesület 1975. január 31-én alakult meg labdarúgó, sakk, ökölvívó, kézilabda, atlétika, illetve röplabda szakosztállyal. A későbbi évek folyamán a szakosztályok száma bővült, 1979-ben csatlakoztak a tornászok, 1995-től pedig az úszók is. Az idők folyamán azonban, főleg 1990 környékén több szakosztály is megszűnt. 1990−ben az MMSE neve Mezőkövesdi Sport Egyesületre (MSE) változott, majd 2012-ben Mezőkövesd Zsóry SE nevet vette föl. Az egyesület saját gazdasági társaságot is alapított, amely a profi felnőtt csapatot, illetve több utánpótlás csapatot működtet.

A labdarúgó szakosztály
A megalakulást követően az első két évben a járási bajnokságban szerepelt a kövesdi csapat, meg is nyerte a kiírásokat, de az osztályozókon nem sikerült kiharcolni a feljebb jutást, egészen az 1977/78-as szezonig. A következő évet tehát már a megyei I-ben kezdhették az MMSE labdarúgói, az akkor elkészült, vadonatúj sporttelepen, amely azóta is a klub otthona.
A megyei első osztályban zömmel a középmezőnyben végeztek a kövesdiek, az 1990-es években azonban már sorozatban jöttek a dobogós helyezések is, míg végre az 1995/96-os szezonban sikerült az első helyen végezni.
1996-2006 között az NB III-ban szerepelt felnőtt csapatunk a 2000/2001-es idényt leszámítva, amikor a Mátra csoportból való kiesés miatt a megyei I-ben nyertünk bajnoki címet. Az 1996/67-ben újoncként ötödik helyen végzett a gárda a Tisza csoportban, de volt esélye arra is, hogy följebb lépjen az NB II-be, vagy NB I/B-be. A 2001-es visszatérés után rendre az élmezőnyben végzett az NB III-ban a csapat, többször is a második, harmadik helyet megszerezve. A 2006/2007-es szezonban, bár bronzérmet nyert a gárda, lehetőséget kapott arra, hogy a következő évadban az NB II-ben szerepeljen. Bár az első másodosztályú évben búcsúzni kényszerült a csapat, egy évvel később megnyerte az NB III. Mátra csoportját, s ismét feljutott a második vonalba.
2009-től kezdve az NB II. Keleti csoportjában két ötödik, egy második és egy első helyet szerzett a csapat, a 2012/2013-as idény aranyérme után pedig a 2013/14-as idényben az NB I-ben szerepelhetett a csapat. Ez idő alatt nem csupán a szakma terén lépett előre a klub, hanem infrastruktúrában is: először műfüves pályák, majd 600 ülőhelyes lelátó épült a sporttelepen, az NB I-re pedig megépült a 4000 fős stadion is. Eközben az utánpótlás részére az egykori Tűzoltó pályán alakítottak ki edzőcentrumot, egy-egy nagy füves és műfüves pályával.
A 2013/2014-es NB I-es szereplés végül kieséssel végződött, 24 ponttal a 15., utolsó előtti helyen végzett a gárda. A 2014/2015-ös szezonban az immár egy csoportos, 16 csapatos NB II-ben negyedik lett az együttes.

A női röplabda szakosztály 1975-1990 között működött, eleinte a megyei bajnokságban, majd 1981-től az NB II-ben szerepelt. Utolsó idényükben negyedik helyen zártak a másodosztályban. A csapat tagjai közül többen az élvonalban is kipróbálhatták magukat.
Atlétikával a kezdetektől foglalkozott az egyesület, amely elsősorban utánpótlás neveléssel foglalkozott. Az általános iskolás, illetve középiskolás korú versenyzők a megyei versenyeken képviselték az MMSE színeit, de úttörő, illetve diákolimpián országos versenyekre is eljutottak, s sikereket értek el. A szakosztály egy-egy éves szünetet követően az 1990-es évek közepéig működött.
A férfi és női kézilabdázók egészen a szakosztály 1993-as megszűnéséig a megyei első és másodosztályban versengtek, közepes sikerrel. A felnőttek 1988-tól kezdve már nem indultak bajnokságban, csak az ifjúságiak versenyeztek.
Az ökölvívók is a kezdetektől az egyesület részét alkották. Elsősorban utánpótlás nevelés folyt, s több korosztályos bajnokot adtak az idők folyamán, valamint a kezdetektől fogva évente megrendezik a Matyó Kupa országos, illetve nemzetközi seregszemlét.
A sakkozók szintén az SE alapítói közé tartoznak, eleinte a megyei csapatbajnokságban, majd 1991 óta általában az NB II-es bajnokság Barcza, illetve Erkel csoportjában szerepelnek. Közel négy évtizedes múltra nyúlik vissza az általuk szervezett Matyó Kupa sakkverseny.
A torna szakosztály 1979-ben alakult, s az 1988-as megszűnésig a megyei versenyeken szerepeltek a csatlakozó gyerekek.
Az úszó szakosztály a Zsóry fürdőben épült uszodának köszönhetően alakulhatott meg 1995-ben, s azóta is működik. A gyerekek megyei, országos, illetve nemzetközi versenyeken vesznek részt.
A legfiatalabb, női futball szakosztály 2006-ban alakult meg, s a csapat 2008 óta a megyei kispályás bajnokság állandó résztvevője. Többször dobogón végeztek, valamint a megyei kupát is megnyerték már.