Megtartani a tehetségeket

2017-07-10 16:56
toth_laszlo_mse

Tóth László szakmai igazgató szerint továbbra is cél, hogy az U14-U15-ös korosztály kiharcolja az élvonalba kerülést.

U15 Észak 7. hely

U14 Észak 2. hely

Egy hajszállal maradt le az NB II-es bajnokság Északi csoportjában a bajnoki címről U14-es csapatunk, míg U15-öseink még közel voltak a dobogóhoz, égül a hetedik helyre futottak be. Tóth László szakmai igazgató úgy fogalmazott, szívfájdalom az U14-esek éve, nem játék minősége miatt, hanem azért, mert két fontos meccset vesztettek el, s ezzel elbukták a bajnokságot.

– Óriási volt a játékfölényünk, de apró emberek alkotják a csapatot és két szögletből – amelyet mi csináltuk a Sajóvölgyének – elvesztettük a mérkőzést és a bajnokságot is. Nagy céljaink voltak a csapattal, s nincs más hátra, mint hogy a következő évnek nekiugrunk a 2004-2005-ösökkel. Ez az U14-es gárda a legtehetségesebb korosztályunk, ettől függetlenül van benne 7-8 tehetség, akik hosszú távon Kövesden szerepet vállalhatnak. Megfigyelők nézegetik őket a Vasastól, az Újpesttől, a Honvédtól és a Felcsúttól is, a vagányabbak meg is keresnek, irányítsuk feléjük őket. Mi viszont azt akarjuk, hogy itt maradjanak, hosszú távú megoldást jelentsenek számunkra – fejtette ki Tóth László.

Nem az edzésekkel, hanem a meccsminőséggel van probléma az Északi csoportban, nem érik olyan impulzusok a gyerekeket, mint egy osztállyal feljebb érnék. De első osztályúakkal fognak meccselni és nemzetközi mérkőzéseket is akarnak számukra szervezni, a kapcsolatokat felvidéki klubokkal szélesíteni. Szeretnének Kárpátaljáról, Felvidékről játékosokat igazolni, komolyabbra emelni az akadémiai munkát.

– Az NB II-ben és a megyei bajnokságban szereplő U14-esek is maradnak Mezőkövesden, lehet hogy két csapat lesz továbbra is, amelyek közt lesz átjárás, az edző dönt, ki melyiken kap szerepet. Egy gyerekről sem szabad lemondanunk, hiszen most még nehéz eldönteni, ki a tehetség. A fiataloknál 16-17 évesen következik be testi változás, U17-ben lesznek érettebb játékosok, ekkor lehet 90 százalékos valószínűséggel megmondani, melyik osztályban lesz jövője. Nem akarunk tévedésbe esni, nem küldünk el senkit, inkább dupla csapatokat versenyeztetünk. Erre képes a klub anyagilag, infrastruktúrában, s a hozzáállás is megfelelő. Az U14-U15-ösökkel megpróbálunk egy másik, erősebb csoportba átmenni, a fővárosban és környékén minőségi pályákon, minőségi ellenfelekkel találkozhatunk – hangsúlyozta a szakmai igazgató.

A további tervekről elmondta, igyekeznek megadni, szélesíteni a legalsó alapot, hogy már óvodás szinten tömegbázisa legyen a kövesdi focinak, s a környékbeli falvakból is becsalogatni a gyerekeke. Ezerből 1-2 nb1-es focista lesz. A Bozsikos korosztályokban, csakúgy, mint az U14-U15-nél, az U12-13-nál is külön tornákat rendeznek az erősebb csapatok számára, hiszen nem mindig megfelelő színvonalúak az ellenfelek, szélsőségesek az erőviszonyok. Azt is jó megnézni az erősebb csapatok ellen vívott mérkőzéseken, hová kell eljutni, éppen ezért számukra is szerveznek nemzetközi ellenfeleket.

További terv, hogy Horváth Tamás felügyelje az edzéseket, lássa el tanácsokkal az edzőket, ne csak egy csapattal foglalkozzon. Komoly szakmai része ez a képzésnek, amelynek eddig nem volt külön felügyelője. Másfél év alatt megduplázódott a gyerekszám, minőségi képzés indult az akadémiával, az a cél, hogy a 16 évesnél idősebbek a másodosztályban, az alatta lévők az NB I-ben szerepelhessenek.