Sporthagyományt teremtenének

2017-03-20 20:53
IMG_0341

A gyerekek érdekében kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatot szeretnének teremteni magyar egyesületekkel a munkácsiak.

Sporthagyományt szeretnének teremteni a munkácsiak, s részt venni egymás tornáin a mezőkövesdiekkel. Mint Lator Pétertől, a hétvégén két csapattal is Matyóföldön vendégeskedő Munkács FC társelnökétől megtudtuk, jó a kollegiális kapcsolat a klubok közt, s szeretnének rendszeresen tornákat szervezni, hogy a gyerekek sportbeli fejlődése szempontjából gyümölcsöző, hosszú távú kapcsolat alakuljon ki.

Lator Péter a munkácsi klubot bemutatva elmondta, szülői összefogással alakultak 2005-ben, a kollégák, Szilvási Zoltánnal az élen elkezdték a gyerekeket edzeni. Lépésről lépésre haladtak, az U14 és U16 korosztályokkal megyei bajnokságot nyertek, majd országos bajnokságokba jutottak, 2010. környékén pedig a legfelső osztályba jutottak. A Munkács FC immár négy korosztállyal U14, U15, U16, U17 szerepelt az országos bajnokság felső ligájában, emellett az U17, U18-as játékosok a megyei felnőtt bajnokságban is megmérették magukat, az U12, U13-sok pedig a megyei ifiben is szerepeltek. Mindegyik csapatuk a mezőny elején végzett.

A 2014-2015. évi ukrajnai bajnokságon a Munkács FC a  premier ligában játszó ungvári Zakarpattya Hoverla akadémiájaként vett részt, azonban a Zakrapattye Klub sajnos a szezon végén anyagi gondjai következtében elvesztette licencét, így a bajnokságon történő további  részvételnek a lehetőségét is.
2016 elején a Hoverla fizetésképtelensége miatt közvetlen veszélybe került a Munkács FC léte, további részvétele az ukrajnai bajnokságon.

2016-tól a Munkácsi születésű Kroó Iván átvállalta a Munkács FC teljes körű finanszírozását, ezáltal a 2016-os évben már anyagi biztonságban és eredményes fejlődésben eltöltött évet biztosított a klub részére. Kroó Iván a mai napig finanszírozza, számos módon támogatja a klubot. A 2016-os évben a Munkács FC az Ukrán Bajnokság profi-, amatőr-, és ifjúsági ligája által szervezett/ukrajnai I. ligás országos bajnokságon immár U19 csapatával indult és vesz részt – jelenleg egyedüli kárpátaljai foci klubként -, amely a megyét képviseli az ukrán profi foci világában is.

– Ezáltal elmondhatjuk, hogy a 2016-os év mind a kárpátaljai foci, mind a klub szempontjából sporttörténetinek tekinthető, hiszen a finanszírozásnak köszönhetően sikerült biztosítani a folytonosságot. Kárpátalja gyakorlatilag mindig képviselve volt az ukrajnai foci arénájában, és a 2016-os évtől a Munkács FC-re hárult az a nemes lehetőség, hogy U19-es csapatával Kárpátalját az Ukrán Bajnokságban képviselhesse. Szintén sportdiplomácia eredményként értékelhető, hogy immár a Munkács FC öregbíti a kárpátaljai foci ukrajnai ismertségét. A Munkács FC U19-esei az országos bajnokság Nyugati régiójában vesznek részt, dobogósok, ha sikerül előre lépni, ők is a Premier Ligába kerülhetnek – mondta Lator Péter.

Most 250 gyerek edz az U7-től az U19-ig, a klubban nemcsak Kárpátaljáról, hanem Ukrajna összes terültéről érkeztek ifjú focisták az FC-be a labdarúgás fortélyait elsajátítani, ideértve az ukrajnai premier ligás, illetve top klubokat is, mint a Kijevi Dinamo, Sahtar akadémiáiról. A Munkács FC az ukrajnai és megyei bajnokságokon történő részvétel mellett szorosan együttműködik ukrán, magyar, szomszédos országbeli akadémiákkal. Jelenleg Kisvárdával van egy stratégiai közös projekt, amely által biztosítják a klub sport szakmabeli, a jelenleg nagyon szerény infrastruktúra minőségbeli fejlesztését, ezáltal jobbak lennének a lehetőségeik ahhoz, hogy a legtehetségesebb fiatal focistákat is be tudják vonni az utánpótlás nevelésbe. A környező régiókban (Lviv, Ivano-Frankovszk, Csernyivci) a konkurens egyesületek nagyságrenddel jobb háttérrel rendelkeznek. A Karpaty Lvivnek például két akadémiája is van, de a most szintén Mezőkövesden vendégeskedő, s a munkácsiakkal szoros kapcsolatot ápoló felső ligás morshiniak is jó körülmények közt dolgoznak.

Megtudtuk, Kárpátalján az alközponti rendszer kialakítását megkezdték, amelyet kiterjesztenének a Kárpátokon túli területre, és a hágón túli szomszédos megyékre is. Lator Péter elmondta, tradicionálisan a szovjet és ukrán foci nagyon erős utánpótlásbázisa a régió. Érdekességként megemlíthetjük, hogy Kárpátaljáról, csak úgy, mint a hágón túli Lembergi, Ivano-Frankivszki, Csernovici régiókból, amelyeket a történelemi múlt is egybeköt, tradicionálisan tehetséges, igyekvő focisták kerültek ki, akik első osztályú tagságig, válogatottságig vitték, vagy erős külföldi csapatokban is játszanak. A Munkács FC-ből is kerültek már ki az ukrán első osztályban és nemzetközi szinten is eredményesen szereplő játékosok.

Kárpátalján 10 százalék körüli a magyarság aránya, Munkács már inkább szórvány magyar területnek tekinthető. A klubban azonban ennél kicsit jobb a magyarság aránya, mind a játékosok, mind az edzők körében. A magyarlakta terület fiatal tehetségei számára lehetőség van már közvetlenül magyarországi képzéseken részt venni, illetve klubokban játszani, ezért a munkácsi klubhoz nehéz a beregszászi, nagyszőlősi régióból játékosokat odavonzani. Viszont sok a Munkács FC-ben focizó kárpátaljai ruszin fiatal, akik a régió sajátos kulturális adottságából és a történelmi múltjából fakadóan nyitottak, és szívesen tanulják a magyar nyelvet.