Újonc ellen kezdünk

2015-07-30 19:07
mkc_vac_honlap

Megkezdi bajnoki szereplését felnőtt labdarúgócsapatunk a Merkantil Bank Liga 2015/2016-os idényében. A nagy múltú, újonc Vác FC csapatát fogadjuk.

Együttesünk közel két hónapos felkészülés után hazai környezetben kezdi meg bajnoki szereplését. Legutóbb a 2011/2012-es idényt kezdtük itthon, akkor 1-0-ra legyőztük a DVSC-DEAC-ot.

Sikerek és kudarcok

A Vác FC az egyik legrégebbi vidéki klub, 1899. november 28-án alapították. Aranykorát az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején élte, legnagyobb sikerüket az 1993/94-es szezonban érték el, amikor Csank János irányításával magyar bajnoki címet szereztek (erre a bravúrra előttük két vidéki csapat volt képes). Ebben az időszakban rendszeres résztvevői voltak a különböző európai kupasorozatoknak, a BL indulás mellett többször is játszottak az UEFA, és az Intertotó Kupában. A 2000-es évek nem aranybetűkkel íródtak a történelemkönyvükbe: 2000. őszén például csak a negyedik vonalban indulhattak. 2006-ban ismét az élvonalban indultak, majd zavaros tulajdoni viszonyok után 2012-ben a megyei I. osztályban. A visszatérő Csank János irányításával előbb veretlenül megszerzett megyei bajnoki cím, majd NB III-as aranyérem következett. Nem csoda: a csapatot erősítette Zsolnai Richárd, Rusvay Gergely és Pölöskei Péter, Tányéros Gergő, Szeleczki Zoltán és Magos Mátyás.

Neves játékosok az érkezők között

A váciak egyik nagy erősségét a kiváló csapategység jelentette, a gárda gerince évek óta együtt játszik. A nyáron azonban több változás is történt. Távozott Csank János, ugyanakkor a kispadra a szintén rutinos – és a Gyirmóttal tavaly bronzérmes – Sisa Tibor érkezett. Az új igazolások között több rutinos, élvonalban edződött játékos szerepel. Dlusztus András NB I-es volt a Pápával, az „elnyűhetetlen” középpályás, Sipeki István pedig a Diósgyőrrel és a Siófokkal. Samuel Denis Obot legutóbb Angliában futballozott, de itthon játszott már a Vecsés és a Békéscsaba együttesében is. Szintén a Vácot erősíti az ex-diósgyőri Csirszki Martin és a korábban nálunk is védő, legutóbb Siófokon „szolgáló” Tajti Norbert is.

Felemás eredmények

Ami a két csapat egymás elleni mérkőzéseit illeti, a mérleg felemás képet mutat. A 2007-08-as szezonban a hazai 0-0 után, idegenben 4-0-ra kaptunk ki. Két évvel később Mezőkövesden 2-1-re, Vácon 2-0-ra győztünk. Eddigi utolsó győzelmünket a 2010/11-es szezonban értük el, amikor is a váci 0-0-át követően itthon 2-1-re nyertünk Jeremiás és Lakatos találataival. Egy esztendővel később az idegenbeli 1-1-es döntetlent egy gólzáporos, 4-3-as Duna-parti siker követett. Legutóbb 2012. október 27-én találkoztunk, akkor 1-0-ás hazai siker született, tavasszal a Vác kizárása miatt nem játszottunk velük. Reméljük ezúttal sikerül itthon tartani a bajnoki pontokat, ami már csak azért is nagyon fontos lenne, mert önbizalmat adhatna csapatunknak a folytatáshoz.